Kaip susikurti neperkrautą virtuvę

virtuvės baldai

Dažnai gėrimės matydami profesionalių baldų gamybos meistrų sukurtas virtuves, bet nepastebime vienos detalės – dauguma lietuviškų virtuvių yra perkrautos. Tiesiog jose visko per daug. Kaip susikurto tokią virtuvę, kuri neatrodytų perkrauta.

Tam yra du sprendimai. Vienas jų kainuos daug, bet bus labai efektyvus mažose patalpose. Tai stumdomos durys, uždengiančios dalį ar visus virtuvės baldus. Nenorite, kad svečiai matytų puodus ir sieną su spintelėmis? Galima juos tiesiog paslėpti.

Antras variantas – iš karto daryti virtuvę, kurioje nėra visko daug. Paprasta funkcionali virtuvė turi labai nedaug perteklinių elementų. Tai dažniausiai ant sienos kabinamos spintelės iki lubų. Jose sutelpa 10 metų kaupti suvenyriniai gėrimų buteliai, visų įmanomų rūšių arbatos indelių ir maišelių, medaus atsargos ir t.t. Viso to atsisakius, galima susikurti funkcionalią virtuvę.

Bet juk reikia tiek daug susidėti… Taip sako dauguma namų šeimininkų. Iš tiesų, reikia, tačiau tam yra sugalvotas genialus išradimas – virtuvės sala. Dvi eilės spintelių gali būti sujungtos tarpusavyje, tokiu atveju gausite itin talpią spintelę įvairiems daiktams – puodams, lėkštėms, taurėms. Tokių namų apyvokos daiktų nebereikės kelti aukštai virš galvos su viltimi kada nors panaudoti tikslingai.

Štai vienos baldų gamybos įmonės Baldita gaminami baldai yra labai funkcionalūs. Juose yra vietos tik reikalingiausiai buitinei technikai – gartraukiui, kaitlentei, viryklei, rečiau mikrobangų krosnelei. Ilgi stalviršiai yra patogūs maisto ruošimui kartu su šeima. Beje, sala tik dar labiau suartina šeimas, nes galima lengvai pasidalinti darbus – vieni plauna ir pjausto daržoves, kiti tvarko mėsą, verda sriubą. Paprastai ištisinėje virtuvėje telpa tik du žmonės, kurie ir taip turi problemų dalintis asmeninėmis erdvėmis… Funkcionali virtuvė suteikia progą efektyviau gaminti, įtraukti į šią veiklą visus šeimos narius. Tai labai svarbu, nes vaikai turi matyti, kaip gaminamas maistas, kad užaugę galėtų savo draugus ir mylimuosius nustebinti galbūt jau visų pamirštais močiutės receptais.

Svarbu gerai apgalvoti, kur stovės plautuvė ir kaitlentė. Jos neturėtų būti labai nutolusios, nes tada teks kažkam lakstyti 3-5 metrus, kad sunešiotų nuplautas ar susmulkintas daržoves ar mėsą.

Skalbyklė virtuvėje? Ne, to jau per daug. Nors yra tekę matyti tokių sprendimų, bet tai tikrai neduoda virtuvei funkcionalumo. Dviduris šaldytuvas? Jei turite rūsį, tokio griozdo virtuvėje galite atsisakyti, o rūsyje pasistatyti didelį 300 litrų talpos šaldiklį, į kurį tilps jūsų uogų, grybų, šaldytų daržovių ir, žinoma, ledų atsargos. Teks tik mažąjį šaldiklį nuolatos papildyti atsargomis. O vietos sutaupysite tikrai nemažai.